O slovenské víza žiada takmer štyrikrát viac Ukrajincov ako vlani

08.02.2013 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) - O slovenské víza žiada takmer štyrikrát viac Ukrajincov ako minulý rok. Prispelo k tomu zjednodušenie vízového režimu pre Ukrajinu a Rusko, ku ktorému došlo v decembri.

"Výsledkom je nárast počtu prijatých žiadostí o víza. Osobitne vysoký nárast, v porovnaní s januárom 2012 takmer štvornásobný, sme zaznamenali na našom veľvyslanectve v Kyjeve, kde sme museli operatívne prijať opatrenie na zabezpečenie plynulého vybavovania týchto žiadostí," informoval poslancov na dnešnej Hodine otázok minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Na Ukrajine pribúda podľa jeho slov počet žiadostí tak v kategórii individuálnych žiadateľov, ako aj od akreditovaných cestovných kancelárií. "Od marca tohto roka sa predpokladá spustenie pravidelných letov štyrikrát týždenne Kyjev - Bratislava," uviedol Lajčák. Dodal, že rastúcu tendenciu má aj počet žiadostí o víza na veľvyslanectve v Moskve a na generálnych konzulátoch v St. Peterburgu a Užhorode. Podľa šéfa slovenskej diplomacie sa zjednodušenie vízového režimu ukázalo ako správne rozhodnutie.

"Zjednodušenie vízového režimu je významný krok správnym smerom. Pomáhame tým našim obchodníkom, podnikateľom, ľuďom, ktorí túžia cestovať, spoznávať, rozvíjať nielen obchodné, ale aj vedecké kultúrne a osobné kontakty, ktoré v budúcnosti môžu prispieť k intenzívnejším a dynamickejším vzťahom a spolupráci krajín," povedal Lajčák. Zdôraznil, že keď má Slovensko záujem o "prehĺbenie spolupráce, musíme uľahčiť ľuďom cestovanie".

Minister pripomenul, že k liberalizácii vízového režimu s Ukrajinou a Ruskou federáciou pristúpilo Slovensko s cieľom podporiť cestovný ruch, podnikateľské, obchodné a kultúrne aktivity, ale aj osobné kontakty medzi ľuďmi. Dodal, že v súvislosti s Ukrajinou ministerstvo zahraničných vecí v spolupráci s ministerstvom vnútra hľadá možnosti ďalšieho zjednodušenia vydávania povolení na malý pohraničný styk. Slovensko má totiž podľa Lajčáka záujem o podporu ďalšieho rozvoja cezhraničných kontaktov, obchodnej, sociálnej a kultúrnej spolupráce obyvateľov Slovenska a Ukrajiny žijúcich v pohraničnej oblasti.

Minister zahraničných vecí odpovedal na otázku poslanca Mariána Kéryho (Smer-SD), ako šéf diplomacie hodnotí zjednodušenie vízového režimu a či má informácie o väčšom príleve turistov z Ruska a Ukrajiny na Slovensko.
 

Vyberte región